Befogadtál egy mentett kutyát…

Befogadtál egy mentett kutyát…

2019 JAN 11  |  Hasznos

Elhatároztad, hogy magadhoz veszel egy mentett kutyát, hogy új esélyt adj neki a teljes, boldog életre? Meglátod, mindkettőtök élete gyökeresen meg fog változni, rengeteget tanultok majd egymástól, sok boldog pillanatot éltek majd át együtt, és sok szeretetet fogsz adni és kapni is. A harmonikus együttélésig azonban lehet, hogy nem minden lesz fenékig tejfel: a mentett kutyusok sokszor fizikai és mentális bántalmazáson estek át, esetleg rossz körülmények között, szeretetlenségben éltek, vagy elveszítették a gazdijukat. Ezért fontos, hogy készülj fel, mivel elképzelhető, hogy a következő jelenségeket fogod tapasztalni az új családtagodnál.

 

  1. Álmatlan éjszakák, késői lefekvés, kora hajnali kelés, rossz álmok: a rossz alvási szokások nem ritkák a mentett kutyák esetében, mivel sokuknál kimaradt a szocializációnak ez a szakasza.
  2. Szeparációs szorongás: mentett kutyusod még lehet, hogy sohasem élt át olyan kötődést, mint veled, és fél, hogy ha magára hagyod, talán soha többé nem jössz vissza…
  3. Félénkség, visszahúzódás és/vagy agresszió: ez nem neked szól! Kutyádat valószínűleg bántották a múltban. Légy türelmes, lépésről lépésre nyerd meg a bizalmát.
  4. Habzsolás vagy étvágytalanság: lehet, hogy sokszor éhezett a múltban, vagy meg kell szoknia téged és az új körülményeket, hogy enni tudjon,
  5. Birtoklási kényszer: féltékenyen, agresszívan lép fel, ha valaki a játékához, ételéhez vagy éppen hozzád közelít. Új társadnak lehet, hogy sosem volt még semmilyen személyes tulajdona, és meg akarja védeni ami fontos neki.
  6. Balesetek a házban, szobatisztaság hiánya: lehet, hogy mentett kutyusod még sosem élt lakásban. Légy vele türelmes, használj pozitív megerősítést!

kutya kutyabarat kutyabarát

A mentett kutyusok tanítása, hozzánk szoktatása sok időt és türelmet igényelhet, de a szeretet és a ragaszkodás, amit egy kutya adhat, megéri a fáradságot. Ha a fenti problémák valamelyikével szembesülsz, kérj nyugodtan segítséget képzett szakembertől vagy trénertől, hogy mielőbb megtanuld megérteni kutyádat, és tovább mélyülhessen a kapcsolatotok.

 

Bujdosó-Szalay Adél

Forrás: A Greyhound’s Journey @a_greyhounds_journey
Képek: @flickr Jody Trappe
Indexkép: @flickr Samarphita Photography

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Bookline Móricz Könyvesbolt és Kávézó

Bookline Móricz Könyvesbolt és Kávézó

Szépvölgyi Kutyakozmetika

Szépvölgyi Kutyakozmetika

Fressnapf Hungária Kft.

Fressnapf Hungária Kft.

Árnyas Étterem és Kertvendéglő

Árnyas Étterem és Kertvendéglő